Laden Evenementen

Slaapcoaching met Acceptance and Commitment Therapy

 

Ik slaap zo slecht!

Herken je dat? Je begeleidt iemand als therapeut/coach en je komt niet verder omdat de cliënt slecht slaapt. Het lukt hem of haar niet om gedrag te veranderen, door gebrek aan energie. Je weet er wel iets van, maar onvoldoende om de negatieve spiraal van slapeloosheid goed te doorbreken. De klacht slapeloosheid maakt menig hulpverlener machteloos.

Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 25% van de mensen aan slapeloosheid lijdt. Bij mensen die hulp zoeken vanwege psychosociale klachten is dit percentage nog hoger. De gevolgen van slecht slapen zijn behoorlijk ingrijpend: vermoeidheid, concentratieverlies, prikkelbaarheid, somberheid, uitval op het werk en op sociaal vlak. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot depressie, burn out en verslaving. Zou het niet prachtig zijn als jij je cliënt kunt helpen om de weg naar herstel te vinden?

 

Helaas zijn er nog weinig hulpverleners die uit de voeten kunnen met slaapproblematiek.

De gangbare manier van behandelen is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie (CGT). Uit onderzoek is gebleken dat slechts 40% van de mensen die met deze therapie behandeld zijn ook nog goed slaapt op de lange termijn.

 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) heeft een aangetoonde meerwaarde bij de behandeling van slapeloosheid. Slapen is overgave en loslaten. Het staken van de strijd tegen de slapeloosheid leidt tot meer kalmte in brein en lichaam, waardoor de slaap dichterbij komt. Ook is een behandeling met ACT gericht op een waardevol leven in plaats van op de klacht slapeloosheid alleen.

Door je cliënt te leren zich weer te gedragen als een ‘natuurlijke’ slaper en beter te laten omgaan met de stress van alledag en van de slapeloosheid, wordt niet alleen het slapen beter maar ook de totale kwaliteit van leven.

 

De opleiding tot ACT-slaapcoach is ontwikkeld door Aline Kruit en Irma Leijten, slaapexperts bij LIJV. De formele organisatie van de scholing ligt in handen van Wittemeer Academy.

 

Wanneer kun je meedoen aan deze opleiding?

Je kunt deelnemen als je als hulpverlener een basisopleiding ACT hebt voltooid. Twijfel je of je voldoende ACT-basis hebt om aan deze opleiding mee te doen, neem dan contact op met Aline via aline@lijv.nl.

Deze opleiding is niet alleen handig als je als generalistisch hulpverlener meer wilt weten over slapen en slapeloosheid, maar ook als je overweegt om je te profileren als slaapcoach.

LIJV is altijd op zoek naar uitbreiding van haar netwerk van slaapcoaches in Nederland. Hier kun je voor in aanmerking komen na succesvolle afronding van deze opleiding en een sollicitatie.

 

Aan het eind van de opleiding:

  • weet je hoe een gezond slaappatroon er uitziet.
  • ken je het belang van het bioritme op slaap.
  • kun je de insomniestoornis onderscheiden van andere slaap-waakstoornissen.
  • ken je de overeenkomsten en verschillen tussen een behandeling met CGT en ACT.
  • kun je een goede anamnese afnemen.
  • ken je je grenzen ten aanzien van de behandeling van slaap-waakstoornissen en slaapmedicatie.
  • kun je je cliënt de mindswitch (van vechten naar acceptatie) uitleggen en laten ervaren.
  • ben je in staat om de 6 pijlers van ACT toe te passen bij slapeloosheid, zowel experiëntieel als theoretisch.

 

 

Onderwijsvorm:

Twee dagen in een groep van 12-14 deelnemers, deels op locatie en deels online.

Naast aandacht voor de theorie is er voldoende ruimte om te oefenen met casuïstiek.

De handleiding die je tijdens de cursus ontvangt is tevens bruikbaar als protocol.

 

Data:

8 september en 6 oktober 2020.

Dag 1 vindt plaats op een corona-proof locatie in Eindhoven (10.00 tot 17.00 uur) en dag 2 van 10.00 tot 13.00 uur via Zoom. Daarnaast kun je, na 6 oktober, casuïstiek bespreken met de docent via videocontact. Deze individuele supervisie is bij het cursusbedrag inbegrepen.

 

3 februari en 10 maart 2021.

Dag 1 vindt plaats in Eindhoven van 10.00 tot 17.00 en dag 2 van 10.00 tot 13.00 via Zoom. Daarnaast kun je, na 10 maart, casuistiek bespreken met de docent via videocontact. Deze individuele supervisie is bij het cursusbedrag inbegrepen.

 

Docent:

Aline Kruit, arts, ACT-opleider en slaapcoach.

Zij is auteur van ‘Slapen is niets doen’ en ‘Eerste Hulp bij beter slapen’ en expert op het gebied van de behandeling van slapeloosheid met ACT.

 

Kosten:

385 euro, inclusief naar keuze het boek ´Slapen is niets doen’ of ‘Eerste Hulp bij beter slapen’, de handleiding, lunch op dag 1 en individuele supervisie na dag 2. Ook kun je lid worden van de besloten Linkedin-groep van ACT-slaapcoaches.

 

Heb je meer informatie nodig?

Voor inhoudelijke vragen: aline@lijv.nl

Voor organisatorische vragen: academy@wittemeer.nl

 

INSCHRIJVEN