Slaapcoach

Duur 2 dagen Deelnemers 12-14 deelnemers Investering € 385,-
 • Slaapproblematiek en slapeloosheid
 • Behandelen met de Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
 • Slapen is overgave en loslaten

Startdata Locatie
3 februari 2021 Rosmalen
Ik wil me inschrijven

Na afloop van de opleiding:

 • Weet je hoe een gezond slaappatroon er uitziet;
 • Ken je het belang van het bioritme op slaap;
 • Kun je de insomniestoornis onderscheiden van andere slaap-waakstoornissen;
 • Ken je de overeenkomsten en verschillen tussen een behandeling met CGT en ACT;
 • Kun je een goede anamnese afnemen;
 • Ken je je grenzen ten aanzien van de behandeling van slaap-waakstoornissen en slaapmedicatie;
 • Kun je je cliënt de mindswitch (van vechten naar acceptatie) uitleggen en laten ervaren;
 • Ben je in staat om de 6 pijlers van ACT toe te passen bij slapeloosheid, zowel experiëntieel als theoretisch.

Studiebelasting

Dag 1, (3 februari 2021) vindt plaats op een corona-proof locatie in Rosmalen (10.00 tot 17.00 uur).

Dag 2, (10 maart 2021) van 10.00 tot 13.00 uur via Zoom.

Daarnaast kun je, na 10 maart, casuïstiek bespreken met de docent via videocontact. Deze individuele supervisie is bij het cursusbedrag inbegrepen.

Onderwijsvorm

Twee dagen in een groep van 12-14 deelnemers, deels op locatie en deels online. Naast aandacht voor de theorie is er voldoende ruimte om te oefenen met casuïstiek. De handleiding die je tijdens de cursus ontvangt is tevens bruikbaar als protocol.

Accreditatie

Certificaat

Na afloop van de opleiding wordt aan de deelnemers een certificaat uitgereikt. Er vindt geen toetsing plaats.

Ik slaap zo slecht! Herken je dat? Je begeleidt iemand als therapeut/coach en je komt niet verder omdat je cliënt slecht slaapt. Het lukt hem of haar niet om gedrag te veranderen, door gebrek aan energie. Je weet er wel iets van, maar onvoldoende om de negatieve spiraal van slapeloosheid goed te doorbreken. De klacht slapeloosheid maakt menig hulpverlener machteloos.

Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 25% van de mensen aan slapeloosheid lijdt. De gevolgen van slecht slapen zijn behoorlijk ingrijpend: vermoeidheid, concentratieverlies, prikkelbaarheid, somberheid, uitval op het werk en op sociaal vlak. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot depressie, burn-out en verslaving.

Zou het niet prachtig zijn als jij je cliënt kunt helpen om de weg naar herstel te vinden? Helaas zijn er nog weinig hulpverleners die uit de voeten kunnen met slaapproblematiek.

De gangbare manier van behandelen is gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie (CGT). Uit onderzoek is gebleken dat slechts 40% van de mensen die met deze therapie behandeld zijn ook nog goed slaapt op de lange termijn. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) heeft een aangetoonde meerwaarde bij de behandeling van slapeloosheid. Slapen is overgave en loslaten. Het staken van de strijd tegen de slapeloosheid leidt tot meer kalmte in brein en lichaam, waardoor de slaap dichterbij komt. Ook is een behandeling met ACT gericht op een waardevol leven in plaats van op de klacht slapeloosheid alleen.

Door je cliënt te leren zich weer te gedragen als een ‘natuurlijke’ slaper en beter te laten omgaan met de stress van alledag en van de slapeloosheid, wordt niet alleen het slapen beter maar ook de totale kwaliteit van leven.

De opleiding tot ACT-slaapcoach is ontwikkeld door Aline Kruit en Irma Leijten, slaapexperts bij LIJV. De formele organisatie van de scholing ligt in handen van Wittemeer Academy.

Wanneer kun je meedoen aan deze opleiding?

Je kunt deelnemen als je als hulpverlener een basisopleiding ACT hebt voltooid. Twijfel je of je voldoende ACT-basis hebt om aan deze opleiding mee te doen, neem dan contact op met Aline via aline@lijv.nl.

Deze opleiding is niet alleen handig als je als generalistisch hulpverlener meer wilt weten over slapen en slapeloosheid, maar ook als je overweegt om je te profileren als slaapcoach.

LIJV is altijd op zoek naar uitbreiding van haar netwerk van slaapcoaches in Nederland. Hier kun je voor in aanmerking komen na succesvolle afronding van deze opleiding en een sollicitatie.

Voor de laatste keer bij Wittemeer, deze opleiding Act slaap…Kun je op deze data niet en wil je graag deze opleiding volgen bij Aline Kruit, dat kan. De organisatie ACT in Actie publiceert medio december de nieuwe opleidingsdata op www.actinactie.nl

Lesdagen

De opleiding bestaat uit 2 lesdagen. De opleidingsdagen voor de eerstvolgende opleiding in 2021 zijn op:

Woensdag 3 februari 2021 (vindt plaats op een corona-proof locatie in Rosmalen (10.00 tot 17.00 uur).

Woensdag 10 maart 2021 (van 10.00 tot 13.00 uur via Zoom).

Ervaring uitgelicht

Naam Slaapcoach Functie Opleiding

Opleidingsadvies

Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze of heb je gewoon een vraag, bel of mail ons!