ACT

Wat is ACT?


ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een psychotherapeutische benadering die de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Hoewel ACT traditioneel wordt geassocieerd met psychologen en coaches, biedt het ook voordelen voor paramedici zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut of diëtist. In dit artikel leggen we uit wat ACT is en waarom het nuttig kan zijn voor professionals in de gezondheidszorg.

Wat is Acceptance and Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy is een vorm van gedragstherapie die gericht is op het vergroten van je psychologische flexibiliteit. Het werd in de jaren 80 ontwikkeld door psychologen Steven C. Hayes, Kelly G. Wilson, en Kirk D. Strosahl . ACT is gebaseerd op de overtuiging dat het vermijden van negatieve emoties meer lijden veroorzaakt dan het accepteren ervan.

De kernprocessen van ACT

ACT bestaat uit zes verschillende kernprocessen / vaardigheden, vaak uitgebeeld in het ACT-hexaflex:

Waarom ACT voor de fysiotherapeut

Wanneer een cliënt bij je komt met bijvoorbeeld ernstige rugpijn. Dan voelt hij niet alleen fysieke pijn, maar hij ervaart ook angst en stress vanwege deze pijn. Wat is de mogelijke impact ervan op zijn werk, zijn hobby’s en misschien wel zijn leven? En daar komt ACT van pas! In een ‘traditionele’ benadering zou je je vooral richten op het verlichten van de fysieke pijn door bijvoorbeeld oefeningen of het gebruik van hulpmiddelen. Maar met ACT kun je verder gaan dan dat. Je kunt je patiënt helpen om de emotionele last van pijn te begrijpen en ermee om te gaan.

ACT leert je patiënt om de negatieve gedachten en gevoelens over de pijn te accepteren. Dit vermindert ‘de stress’ rondom de blessure en zorgt voor een positievere kijk op het herstel. Daarnaast moedigt ACT je patiënt aan om zich te richten op wat voor hen echt belangrijk is. Zodat ze zich bijvoorbeeld richten op het haalbaar hervatten van activiteiten die ze leuk vinden in plaats van zich te laten ontmoedigen door pijn. ACT helpt ook bij het leren luisteren naar je lichaam; hoe het reageert op beweging en behandeling. Dat zorgt niet alleen voor een effectiever behandelplan, maar door een groter lichaamsbewustzijn ook tot het beter leren maken van haalbare en passende keuzes

ACT geeft jouw als paramedicus een extra set tools om niet alleen de fysieke, maar ook de emotionele en psychologische aspecten aan te pakken. Het draagt bij aan een holistische benadering van herstel en leidt tot betere resultaten.

In de cursus Act voor de fysiotherapeut maak je verbinding met de tools van ACT (Acceptance & Commitment Therapy) en begeleid je cliënten naar een betere kwaliteit van leven. Lees hier meer over deze opleiding. Heb je een vraag? Bel dan naar: 073-6100994 of stuur een mail naar academy@wittemeer.nl